szappankészítés

Szappankészítés In the spot swirl technikával – videó

Régóta kiakartam már próbálni ezt a szappankészítési technikát, hiszen nagyon szép márványmintás szappant alkothatunk így. 🙂 Ez az első In the spot swirl technikával készült szappanom, amit a japán cseresznyevirágzás ihletett, persze ezt az illatot is viseli. 😉 Imádom a japán cseresznyevirágzást, hiszen annyira szép különleges, rózsaszín. A fának termése ugyan nincs, de azt hiszem, kárpótol az elragadóan látványos virágzás. Természetesen rózsaszín színvilágot képzeltem el a szappannak, a tetejére ezért is került Himaláya só.

Milyen is az az In the spot swirl szappanmintázási technika?

A technika lényege, hogy a fehér alapmasszából leválasztunk (jelen esetben) kb 1/3 részt, amit rózsaszín micával fogunk színezni. Majd ezt a rózsaszín masszát öntjük a fehér alapmasszába, 3 különböző helyre („spot-ra”). Majd megkavarjuk egy kanál segítségével (szigorúan!) egyszer és önthetjük is a formába. Az a legjobb, ha egy 8-ast „rajzolunk” a szappanmasszába és úgy kavarjuk meg.

Mire figyelj oda?

Ehhez a technikához kimondottan híg szappanmasszára van szükség, szóval késleltetnünk kell a pudingosodást, ezért fontos a nagy folyadékarány, valamint sok folyékony olaj is kell szerepeljen a receptben, mint például repceolaj, földimogyoróolaj és mandulaolaj. A ricinusolaj a krémességért és a habzásért felel. A botmixered ne használd túl sokáig, csak addig, míg eléred a light trace állapotot. Ha nagyon puding állagú a masszád, nem fog megvalósulni ez a technika!
Nagyon fontos, hogy amikor beleöntöd a rózsaszín szappanmasszát az alapmasszába, ne „kavard túl”, hiszen akkor a 2 szín keveredik és nem lesz szép márványos hatású. Tudom, tudom…nehéz megállni. 😀

Recept

olajok mennyisége: 1150 g, a massza össztömege 1743 g

 • 300 g kókuszolaj (26%)
 • 100 g sheavaj (9%)
 • 280 g repceolaj (24%)
 • 230 g mandulaolaj (20%)
 • 130 g földimogyoróolaj (11%)
 • 110 g ricinusolaj (10%)
 • 437 g desztillált víz (38%)
 • 156 g NaOh (8%)
 • 30 ml japán cseresznyevirág illatolaj
 • rózsaszín mica por
 • Himaláya só a tetejére

Elkészítés

Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/

1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged, védőmaszkod és hosszúujjú felsőd!

2.Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 156 gramm lúgot és a 437 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást! 
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant. (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).

3. Ezután mérd ki a szükséges olajok mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.

4. Mérd meg digitális hőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 35° körül vannak, akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.

Tipp: Annak érdekében, hogy ne kerüljenek buborékok a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.

5. A többi lépést pedig videón szemléltetem, úgy érthetőbb. 😀

In the spot swirl szappankészítési technika

6. Formába öntést követően 24-48 óra kell ahhoz, hogy végbe menjen az elszappanosodás folyamata, utána szeleteld fel, majd 4-6 hét érési idő után használhatod is! 🙂

In the spot swirl technikával készült szappan
In the spot swirl technikával készült szappan

Írd meg kommentben, hogy tetszett a videó, ha tetszett, akkor pedig iratkozz fel a Youtube csatornánkra, hogy ne maradj le az újdonságokról! 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=3iCs8W49bNw&t=51s
Kövess be Instagramon, valamint Facebookon! 😉

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük