A mézes szappanok klasszul habzanak a benne található cukor miatt, ráadásul remek marketingfogás ha eladni, elajándékozni szeretnéd. Azonban a méz ki is foghat rajtunk szappankészítés közben, ha nem vagyunk tisztában vele, hogy pontosan mennyit és hogyan kellene használnunk, ezért ebben a posztban most egy mézes szappanrecept kerül bemutatásra, amit körömvirággal tuningolunk fel. 🙂
Nekem ez volt az első mézes szappanom és egyértelműen a natúr, egyszerű de nagyszerű vonalat képviseli: semmi cicoma, szín vagy minta. Illatolaj helyett pedig illóolaj került bele, méghozzá az üde, friss citrusos istencsászár, a cubeba. A körömvirágszirmok pedig díszítésként kerültek bele, illetve rá. A folyadék pedig körömvirágfőzet. 😉
Mire figyelj oda ha mézes szappant készítesz?
A mézes szappanrecept egyik titka az, hogy ne használjunk túl sokat belőle. Az ajánlott mennyiség 1 teáskanál/fél kiló (a massza össztömegéhez viszonyítva). Tehetsz többet is, azonban azzal számolnod kell, hogy minél többet teszel, annál melegebb lesz a szappan. Érdemes pudingosodásnál hozzáadni a mézet a szappanmasszához.
A mézben lévő cukor melegíti a szappant, ami a gélesedés folyamatához vezethet. A gélesedés egyáltalán nem rossz dolog, sőt! Nagyon szép vibráló színeket tudunk elérni vele. 🙂 Azonban a méz esetében extrém módon is felmelegedhet a szappan, amitől akár be is repedhet a teteje, rosszabb esetben pedig vulkánó jelenséghez is vezethet („kimászik” a massza a formából). A hő hatására pedig a cukor akár meg is éghet (karamellizálódik) és bebarnul. Ezeket leszámítva a szappan tökéletesen használható, de érdemes az első mézes szappanunkat nagyon egyszerűre tervezni, ugyanis a massza hajlamos hamar pudingosodni, ami eléggé megnehezíti a mintázás folyamatát. (Ennél a technikánál kifejezetten pudingos állagú masszával kell dolgozni: https://soapbox.hu/ceruzavonalas-szappankeszitesi-technika/
A másik titka az, hogy tartsuk a szappan hőmérsékletét alacsonyan (kb. 35-40°), így elkerülhetjük, hogy a cukor megégjen és bebarnuljon a szappan. Ne takarjuk be a formába öntést követően és tegyük hűvös helyre míg lejátszódik az elszappanosodási folyamat. Fontos, hogy 10-15 percenként ránézzünk, ameddig ki nem hűl!
Mézes szappanrecept
olajok mennyisége: 1150 gramm, a massza össztömege: 1650 gramm
- 300 g kókuszolaj (26%)
- 100 g kakaóvaj (9%)
- 80 g ricinusolaj (7%)
- 180 g szőlőmagolaj (15%)
- 140 g rizskorpaolaj (13%)
- 350 g repceolaj (30%)
- 155 g NaOh (8% superfat)
- 345 g körömvirág főzet (30% folyadék)
- 20 ml cubeba illóolaj
- 1 evőkanál méz
- körömvirágszirom
Előkészület:
- A 345 gramm desztillált vízbe vagy pedig forralt vízbe áztass be egy maréknyi körömvirágszirmot és hagyd ázni pár percig. Utána szűrd le.



Elkészítés
Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/
1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged, védőmaszkod és hosszúujjú felsőd!
2.Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 155 gramm lúgot. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást!
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni, ami ebben az esetben a körömvirágfőzet és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Szűrd át egy műanyagszűrőn, hogy tutira ne maradjon benne feloldatlan lúg. Tedd félre hűlni.
Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant. (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).
3. Ezután mérd ki a szükséges olajok mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.



4. Mérd meg digitális hőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 35-40° között vannak, akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.
Tipp: Annak érdekében, hogy nemkívánatos buborékok kerüljenek a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.



5. Ezután kezd el botmixerrel kevergetni a masszát. Ha már „pudingállagú” a szappanmasszád, tedd bele az 1 evőkanál mézet, 20 ml cubeba illóolajat és kb. 3-4 evőkanálnyi körömvirágszirmot.









6. Ezután öntsd formába, formázd a tetejét egy kanál segítségével majd díszítsd körömvirágszirmokkal. Spricceld le a tetejét alkohollal, annak érdekében, hogy ne legyen szappanporos. Nem kell betakarni, tedd hűvös helyre 24-48 órára, majd szeleteld fel. 4-6 hét érési idő után használhatod is! 🙂
Tipp: Szeletelésnél fordítsd oldalra a szappantömböt, így elkerülhető, hogy a tetején lévő körömvirágszirmok „belekarcoljanak” a puha szappanba vágás közben.












Remélem tetszett ez a mézes szappan, ha igen, akkor kövesd figyelemmel a blogom további hasznos ötletekért és receptekért, valamint iratkozz fel a Youtube csatornámra: https://www.youtube.com/channel/UC3DjcZ46c2l25Lv6smfpLvg
Facebook: https://www.facebook.com/soapbox.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/soapbox_hu/
Jó szappanozást! 🙂