lúgoldás helyesen

Lúgoldás helyesen

Biztos vagyok benne, hogy sokan a lúgtól való félelem miatt nem vágnak neki a szappankészítésnek. Teljesen érthető, hiszen valóban veszélyes anyag, DE hidd el, ha megfelelő védőfelszerelés van rajtad és megfelelően végzed a lúgoldást, simán fog menni! 🙂 Védőfelszerelés alatt pedig gumikesztyűt, védőszemüveget, védőmaszkot és hosszúujjú felsőt értek. A védőszemüveggel védve van a szemed, a védőmaszk azért kell, hogy ne lélegezzük be a gőzt, a hosszúujjú felső és a gumikesztyű pedig a kezed védi.

védőfelszerelés használata kötelező!
védőfelszerelés használata kötelező!

Tehát a szappankészítéshez elengedhetetlen hozzávaló a lúg, másnéven nátrium-hidroxid (NaOh). A nátrium-hidroxid vizes oldatát nátronlúgnak nevezzük. Más néven is ismert, mint például marónátron. Nem véletlenül, mert bőrre kerülve erősen maró hatású! Szembe kerülve súlyos károsodást okozhat, ezért elővigyázatosnak kell lennünk lúgoldás során, kötelező a védőfelszerelés használata! A NaOh erős nedvszívó, gyorsan megköti a levegő víztartalmát, ezért mindig szorosan lezárt edényben kell tárolnunk, különben veszít a hatóerejéből és egy idő után már nem is tudunk belőle szappant készíteni. A boltban gyöngy és pikkely alakban kaphatóak. A pikkellyel talán könnyebb bánni, mivel a gyöngy nagyon aprószemű.

A lúgoldat készítéséhez szükségünk lesz folyadékra is. Ez a legtöbb esetben desztillált víz, de ha kecsketejes szappant szeretnénk, akkor kecsketej lesz a folyadékunk. (Ha érdekelnek a kecsketejes szappanok, olvass bele ebbe a posztba, ahol a kecsketejes szappankészítést mutatom be videóval: https://soapbox.hu/kecsketejes-szappankeszites-video/
Használhatunk például teát, bort, sört is, de most maradjunk a desztillált víznél. Amikor hozzáadagoljuk a lúgot a desztillált vízhez, reakcióba lépnek és a lúg elkezd feloldódni a folyadékban. Ekkor az oldatunk forró lesz, akár 90°-ig is felmelegedhet. Gőz keletkezik, amit nem szabad belélegezni!

lúgoldás helyesen
A lúgoldáshoz szükségünk lesz folyadékra (desztillált víz) és NaOh-ra.

A lúgoldás helyes lépései

  1. Először is készítsd elő a munkapultot. Töröld le az asztalt és vegyél elő mindent, amire szükséged lesz: edények, kanál, mérleg, lúg, folyadék. Háziállatokat, gyerekeket tartsd távol!
  2. Nyisd ki az ablakot, hogy a gőz távozni tudjon majd. Ha teheted, szabadlevegőn old a lúgot.
  3. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged, védőmaszkod és a hosszúujjú felsőd!
  4. Vedd elő a mérleget és a lúgoldó edényt, ami rozsdamentes edény, hőálló jénai vagy pedig hő-és saválló műanyag legyen. Mérd ki a receptedben szereplő lúg mennyiségét.
  5. Egy másik edényben mérd ki a folyadék mennyiségét.
  6. Ezután kezd el óvatosan a lúgot a folyadékhoz adagolni egy műanyag vagy szilikonkanállal. Mindig a lúgot adjuk a folyadékhoz, nem pedig fordítva! Lassan kell hozzáadni, közben folyamatosan kevergetni kell, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Ne legyél türelmetlen, ne öntsd bele az egészet egyszerre! Készíthetünk a mosogatóba hidegvizes fürdőt, annak érdekében, hogy ne forrósodjon fel annyira az oldat.
  7. Amikor az oldat lehűlt, átszűrhetjük egy műanyagszűrőn, ha tuti biztosra akarunk menni. Így elkerülhetjük azt, hogy feloldatlan lúg kerüljön a szappanba. Ha a folyadékunk kecsketej, bor, sör, tea (bármi, ami nem desztillált víz) mindenképpen át kell szűrnünk, hiszen ezekben nem olyan egyszerű észrevenni a feloldatlan lúgot!

A védőfelszerelés a továbbiakban is maradjon rajtad, mert a nyers szappanmassza is veszélyes bőrre kerülve. Amikor a lúgoldatot hozzáöntöd az olajokhoz, elkezdenek emulgeálni, így pedig kezdetét veszi az elszappanosodási folyamat. Miután ez a folyamat lejátszódott, a massza átalakul immár szappanná, a lúg sem bántja a bőrünket. Ezután következhet a mosogatás, még mindig kesztyűben. Papírtörlővel érdemes előbb eltörölgetni az eszközöket és másnap elmosni őket.

Ha mégis érintkeztél a lúggal, mosd le hideg vízzel legalább 15 percen keresztül! Ha szembe került mosd ki sok vízzel és feltétlenül menj el orvoshoz!

Remélem minden fontos információt megkaptál a lúgoldásról, és így már nem tartasz tőle annyira, hogy ezért ne vágj bele a szappankészítésbe. Hiszen ez egy csodálatos hobbi és kikapcsolódás lehet számodra, ahol a képzeletednek csak a csillagos ég szabhat határt ha alkotásról van szó! 🙂 Nézz szét a blogon, rengeteg receptet, videót és leírást találsz, ami segít tájékozódni a szappankészítés világában!

Egy kis ízelítő
kezdőknek:https://soapbox.hu/citromfuves-csalanos-szappanrecept-avokadoolajjal/
https://soapbox.hu/egyszeru-szappan-mintazasi-technika-kezdoknek-videoval/
ttps://soapbox.hu/fahejas-gyomberes-keksz-illatu-szappan/
haladóknak: https://soapbox.hu/ceruzavonalas-szappankeszitesi-technika/
https://soapbox.hu/szappankeszites-in-the-spot-swirl-technikaval-video/
https://soapbox.hu/mezes-koromviragos-szappanrecept-cubeba-illoolajjal/

Megtalálsz az Instagramon, Facebookon és Youtube-on is! 🙂
Instagram: https://www.instagram.com/soapbox_hu/
Facebook: https://www.facebook.com/soapbox.hu/
Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UC3DjcZ46c2l25Lv6smfpLvg

Sok sikert és jó szappanozást! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük