körömvirágolajos arckrém

Körömvirágolajos arckrém I.

Ha már házikészítésú szappanok, handmade ajakbalzsam és deó, akkor alap, hogy magamnak csinálom az arckrémet és testápolót is. 🙂 Ez nekem kicsit bonyolultabb mint a szappankészítés, hiszen több precizitást követel meg, de igyekszem fejlődni e téren is. 🙂

Ugyanakkor a krémkészítésnek is megvan a saját varázsa, az, hogy minden alapanyagot magam választok ki és saját kézzel készítem el. 🙂 Ráaádásul a különféle bőrproblémákra különböző krémeket is alkothatunk. Az én bőrtípusom zsíros, ezért könnyű, vizes arckrémeket használok, amik nem tömítik el a pórusaimat, viszont hidratálják az arcom.

Az elején egy könnyebb, egyszerű recepttel indultam. Azért választottam a körömvirágolajat, mert gyulladáscsökkentő hatása van, ami felveszi a harcot a pattanásokkal, emellett pedig elősegíti a szövetek regenerálódását és a gyorsabb sebgyógyulást. Kihagyhatatlan természetesen a sheavaj ami az egyik kedvencem, hiszen nagyon jól hidratál és magas az E-vitamin tartalma. Ő is kiváló sebgyógyító és rugalmassá is teszi a bőrt. A sheavaj titka, hogy összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez. Felszívódik a bőrbe, anélkül, hogy eltömítené a pórusokat, ami a legtöbb boltban kapható készítményre nem mondható el. Az illatáról a rózsafa illóolaj gondoskodik, ami friss, üde, fás, virágos jegyeket hordoz magában. Abszolút csajos! 🙂

Érdekesség: Afrikában, a sheavaj őshazájában az emberek főzésre is használják a sheavajat. :O Mondom én, hogy jó cucc. 😀

Recept

Ez a mennyiség 150 gramm, a zsírfázis pedig 27%.

Zsírfázis

I. fázis
24 gramm körömvirágolaj
1,5 gramm cetilalkohol
9 gramm Emulsan

II. fázis
8 gramm sheavaj

Vízfázis

III. fázis
98 gramm desztillált víz
12 gramm glicerin

IV. fázis
10-20 csepp rózsafa illóolaj
3 csepp tejsav
30 csepp Rokonsal tartósítószer

Elkészítés

  1. Először is fertőtleníts le minden használandó eszközt valamint a munkapultot. Én gyógyszertári alkoholt szoktam használni. Szükséged lesz ékszermérlegre, 2 befőttes üvegre vagy pedig főzőpohárra, spatulára, lábosra, valamint kis edényekre amikbe kimérjük az alapanyagokat.
  2. Tegyél fel főni egy kis lábosba vizet. Ebbe fogjuk beleállítani a 2 főzőpoharat vagy befőttes üveget. Én a befőttes üvegben jobban bízom, hallottam már horror sztorikat a főzőpoharakkal.
  3. Mérd ki az I. fázis alapanyagait kis edényekbe.
Mérd ki az I. fázis alapanyagait.
Mérd ki az I. fázis alapanyagait.
Majd öntsd őket össze egy befőttes üvegbe vagy pedig főzőpohárba.
Majd öntsd őket össze egy befőttes üvegbe vagy pedig főzőpohárba.

4. Ezután mérd ki a II. fázis alapanyagát, vagyis a 8 gramm sheavajat egy külön kis edénybe.

Mérd ki a 8 gramm sheavajat.
Mérd ki a 8 gramm sheavajat külön kis edénykébe.

5. A III. fázis alapanyagait is mérd ki egy befőttes üvegbe vagy pedig egy főzőpohárba.

Mérd ki a III. fázis alapanyagait: 98 gramm desztillált víz és 12 gramm glicerin.
Mérd ki a III. fázis alapanyagait: 98 gramm desztillált víz és 12 gramm glicerin.

6. Ezután tedd a vízzel teli lábosba őket és addig melegítsd, amíg elkezdenek „táncolni” az üvegek. A hőmérsékletüket is megmérheted, 65-70° körül kell legyenek mielőtt összekeverjük őket.

Addig melegítsd őket, amíg elkezdenek "táncolni".
Addig melegítsd őket, amíg elkezdenek „táncolni”.

7. Miután minden szilárd összetevő elolvadt, kiveheted őket a vízfürdőből. A zsírfázishoz pedig add hozzá a sheavajat, majd botmixerezd addig, amíg elolvad.

8. Következik a 2 fázis emulgeálása, még pedig úgy, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba, és a botmixer legnagyobb fokozatán elkezdjük keverni. Általában 4-5 perc alatt lejátszódik a folyamat és homogén állaga lesz a krémnek. Ekkor kisebb fokozatban kevergetjük még amíg kézmelegre hűl.

9. Ha már kézmelegre hűlt a krém, akkor hozzáadjuk a IV. fázis alapanyagait: 3 csepp tejsav, 30 csepp Rokonsal és tetszőleges mennyiségű illóolaj. Tégelybe öntjük, feliratozzuk és kész is van! 🙂 Érdemes ráírni a tégelyre, hogy mikor készült a krém és mit tartalmaz.

Ha kissé híg lett a krémed ne aggódj, a végső konzisztencia általában másnapra alakul ki! 🙂

Íme az elkészült körömvirágolajos-sheavajas rózsafa illatú arckrém. :)
Íme az elkészült körömvirágolajos-sheavajas rózsafa illatú arckrém. 🙂

Neked miből áll a kedvenc házikészítésű krémed? Írd meg kommentben! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük