Ha már házikészítésú szappanok, handmade ajakbalzsam és deó, akkor alap, hogy magamnak csinálom az arckrémet és testápolót is. 🙂 Ez nekem kicsit bonyolultabb mint a szappankészítés, hiszen több precizitást követel meg, de igyekszem fejlődni e téren is. 🙂
Ugyanakkor a krémkészítésnek is megvan a saját varázsa, az, hogy minden alapanyagot magam választok ki és saját kézzel készítem el. 🙂 Ráaádásul a különféle bőrproblémákra különböző krémeket is alkothatunk. Az én bőrtípusom zsíros, ezért könnyű, vizes arckrémeket használok, amik nem tömítik el a pórusaimat, viszont hidratálják az arcom.
Az elején egy könnyebb, egyszerű recepttel indultam. Azért választottam a körömvirágolajat, mert gyulladáscsökkentő hatása van, ami felveszi a harcot a pattanásokkal, emellett pedig elősegíti a szövetek regenerálódását és a gyorsabb sebgyógyulást. Kihagyhatatlan természetesen a sheavaj ami az egyik kedvencem, hiszen nagyon jól hidratál és magas az E-vitamin tartalma. Ő is kiváló sebgyógyító és rugalmassá is teszi a bőrt. A sheavaj titka, hogy összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez. Felszívódik a bőrbe, anélkül, hogy eltömítené a pórusokat, ami a legtöbb boltban kapható készítményre nem mondható el. Az illatáról a rózsafa illóolaj gondoskodik, ami friss, üde, fás, virágos jegyeket hordoz magában. Abszolút csajos! 🙂
Érdekesség: Afrikában, a sheavaj őshazájában az emberek főzésre is használják a sheavajat. :O Mondom én, hogy jó cucc. 😀
Recept
Ez a mennyiség 150 gramm, a zsírfázis pedig 27%.
Zsírfázis
I. fázis
24 gramm körömvirágolaj
1,5 gramm cetilalkohol
9 gramm Emulsan
II. fázis
8 gramm sheavaj
Vízfázis
III. fázis
98 gramm desztillált víz
12 gramm glicerin
IV. fázis
10-20 csepp rózsafa illóolaj
3 csepp tejsav
30 csepp Rokonsal tartósítószer
Elkészítés
- Először is fertőtleníts le minden használandó eszközt valamint a munkapultot. Én gyógyszertári alkoholt szoktam használni. Szükséged lesz ékszermérlegre, 2 befőttes üvegre vagy pedig főzőpohárra, spatulára, lábosra, valamint kis edényekre amikbe kimérjük az alapanyagokat.
- Tegyél fel főni egy kis lábosba vizet. Ebbe fogjuk beleállítani a 2 főzőpoharat vagy befőttes üveget. Én a befőttes üvegben jobban bízom, hallottam már horror sztorikat a főzőpoharakkal.
- Mérd ki az I. fázis alapanyagait kis edényekbe.






4. Ezután mérd ki a II. fázis alapanyagát, vagyis a 8 gramm sheavajat egy külön kis edénybe.



5. A III. fázis alapanyagait is mérd ki egy befőttes üvegbe vagy pedig egy főzőpohárba.



6. Ezután tedd a vízzel teli lábosba őket és addig melegítsd, amíg elkezdenek „táncolni” az üvegek. A hőmérsékletüket is megmérheted, 65-70° körül kell legyenek mielőtt összekeverjük őket.



7. Miután minden szilárd összetevő elolvadt, kiveheted őket a vízfürdőből. A zsírfázishoz pedig add hozzá a sheavajat, majd botmixerezd addig, amíg elolvad.
8. Következik a 2 fázis emulgeálása, még pedig úgy, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba, és a botmixer legnagyobb fokozatán elkezdjük keverni. Általában 4-5 perc alatt lejátszódik a folyamat és homogén állaga lesz a krémnek. Ekkor kisebb fokozatban kevergetjük még amíg kézmelegre hűl.
9. Ha már kézmelegre hűlt a krém, akkor hozzáadjuk a IV. fázis alapanyagait: 3 csepp tejsav, 30 csepp Rokonsal és tetszőleges mennyiségű illóolaj. Tégelybe öntjük, feliratozzuk és kész is van! 🙂 Érdemes ráírni a tégelyre, hogy mikor készült a krém és mit tartalmaz.
Ha kissé híg lett a krémed ne aggódj, a végső konzisztencia általában másnapra alakul ki! 🙂



Neked miből áll a kedvenc házikészítésű krémed? Írd meg kommentben! 🙂