Karácsonyra hangolódás: vörösáfonyás-mákos szappankészítés recepttel |
vörösáfonyás-mákos szappankészítés

Karácsonyra hangolódás: vörösáfonyás-mákos szappankészítés recepttel

Hosszú idő után hoztam végre egy szuper vörösáfonyás-mákos szappanreceptet, méghozzá videó is jár hozzá! 🙂

Ebben az évben kevesebb szappant sikerült készítenem, mint szerettem volna, ugyanis lett egy új hobbim, a varrás és inkább annak hódoltam szabadidőmben. Szerencsére az őszi-téli időszakban mindig kedvet kapok egy kis szappangyártáshoz, első sorban azért, mert a karácsonyi hangulatot előidéző szappanok a kedvenceim (fahéj, narancs, mézes-tejes zabpehely, barna cukros füge, vörösáfonya illatú), másrészt pedig azért, mert szuper karácsonyi ajándékoknak tartom a házi szappanokat.

Így hát megjött végre az ihlet és a kedv, ennek örömére pedig el is készítettem az idei első karácsonyi szappanom,ami egy sheavajban gazdag, vörösáfonya illatú, mákos szappan lett.
Nézzük is a receptet és az elkészítését! 🙂

Vörösáfonyás-mákos szappan recept:

  • 300g kókusz (26%)
  • 200g sheavaj (17%)
  • 80g ricinusolaj (7%)
  • 330g repceolaj (28%)
  • 240g szőlőmagolaj (21%)
  • 30 ml vörösáfonya illatolaj (Sensory)
  • 1 evőkanál rózsaszín agyag
  • tetszőleges mennyiségű mica por
  • 2-3 evőkanál mák
  • 380 g desztillált víz (33%)
  • 154 g NaOh (sf 7%)
  • 2 teáskanál nátrium-laktát

Elkészítés

Előkészítés:
Old fel két evőkanálnyi olajba az 1 evőkanál rózsaszín agyagot és tetszőleges mennyiségű rózsaszín mica por, majd keverd el jól.

Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/

1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged és hosszúujjú felsőd!

2.Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 154 gramm lúgot és a 380 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást! 
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant. (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).

3. Ezután mérd ki a szükséges olajok és vajak mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.

4. Mérd meg egy infrahőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 35-40° körül vannak, akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.

Tipp: Annak érdekében, hogy ne kerüljenek buborékok a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.

5. Keverd addig a masszát a botmixereddel, amíg puding állagú lesz. Ezután önts a masszából egy keveset a rózsaszín agyagos-mica poros olajhoz és keverd jól össze. Tedd bele a 30 ml vörösáfonya illatolajat, majd keverd bele az alapmasszába.  

6. Keverd össze jól a szappanmasszát, majd tegyél bele 2-3 evőkanál mákot. Miután mindent jól összekevertél, öntsd formába a szappant.

7. Mintázd kedvedre a szappant, én ehhez egy kanalat vettem segítségül, a tetejét pedig mákkal díszítettem.

24-48 órán át hagyd a formába, majd szeleteld fel. Az első pár órában érdemes meleg helyen tartani, hogy ne fázzon meg.

Tipp: Fújd le a szappan tetejét alkohollal, így elkerülheted, hogy szappanporos legyen. 

9. 4-6 hét érési idő után használhatod is, vagy ajándékozz meg vele valakit karácsonykor! 🙂

Nézd meg a videót a Youtube csatornámon:

Remélem tetszett ez a vörösáfonyás-mákos szappankészítés és te is elkészíted! Iratkozz fel a Youtube csatornámra, valamint a hírlevemre hogy mindig időben értesülj az újabb DIY projektekről és receptekről! 🙂

Szép napot!
Andi

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük