Hosszú idő után hoztam végre egy szuper vörösáfonyás-mákos szappanreceptet, méghozzá videó is jár hozzá! 🙂
Ebben az évben kevesebb szappant sikerült készítenem, mint szerettem volna, ugyanis lett egy új hobbim, a varrás és inkább annak hódoltam szabadidőmben. Szerencsére az őszi-téli időszakban mindig kedvet kapok egy kis szappangyártáshoz, első sorban azért, mert a karácsonyi hangulatot előidéző szappanok a kedvenceim (fahéj, narancs, mézes-tejes zabpehely, barna cukros füge, vörösáfonya illatú), másrészt pedig azért, mert szuper karácsonyi ajándékoknak tartom a házi szappanokat.
Így hát megjött végre az ihlet és a kedv, ennek örömére pedig el is készítettem az idei első karácsonyi szappanom,ami egy sheavajban gazdag, vörösáfonya illatú, mákos szappan lett.
Nézzük is a receptet és az elkészítését! 🙂
Vörösáfonyás-mákos szappan recept:
- 300g kókusz (26%)
- 200g sheavaj (17%)
- 80g ricinusolaj (7%)
- 330g repceolaj (28%)
- 240g szőlőmagolaj (21%)
- 30 ml vörösáfonya illatolaj (Sensory)
- 1 evőkanál rózsaszín agyag
- tetszőleges mennyiségű mica por
- 2-3 evőkanál mák
- 380 g desztillált víz (33%)
- 154 g NaOh (sf 7%)
- 2 teáskanál nátrium-laktát
Elkészítés
Előkészítés:
Old fel két evőkanálnyi olajba az 1 evőkanál rózsaszín agyagot és tetszőleges mennyiségű rózsaszín mica por, majd keverd el jól.
Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/
1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged és hosszúujjú felsőd!
2.Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 154 gramm lúgot és a 380 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást!
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.
Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant. (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).
3. Ezután mérd ki a szükséges olajok és vajak mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.
4. Mérd meg egy infrahőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 35-40° körül vannak, akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.
Tipp: Annak érdekében, hogy ne kerüljenek buborékok a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.
5. Keverd addig a masszát a botmixereddel, amíg puding állagú lesz. Ezután önts a masszából egy keveset a rózsaszín agyagos-mica poros olajhoz és keverd jól össze. Tedd bele a 30 ml vörösáfonya illatolajat, majd keverd bele az alapmasszába.
6. Keverd össze jól a szappanmasszát, majd tegyél bele 2-3 evőkanál mákot. Miután mindent jól összekevertél, öntsd formába a szappant.
7. Mintázd kedvedre a szappant, én ehhez egy kanalat vettem segítségül, a tetejét pedig mákkal díszítettem.
8 24-48 órán át hagyd a formába, majd szeleteld fel. Az első pár órában érdemes meleg helyen tartani, hogy ne fázzon meg.
Tipp: Fújd le a szappan tetejét alkohollal, így elkerülheted, hogy szappanporos legyen.
9. 4-6 hét érési idő után használhatod is, vagy ajándékozz meg vele valakit karácsonykor! 🙂
Nézd meg a videót a Youtube csatornámon:
Remélem tetszett ez a vörösáfonyás-mákos szappankészítés és te is elkészíted! Iratkozz fel a Youtube csatornámra, valamint a hírlevemre hogy mindig időben értesülj az újabb DIY projektekről és receptekről! 🙂
Szép napot!
Andi