karácsonyi szappankészítés

Karácsonyi szappankészítés: barna cukros füge illatú mintás szappan

A karácsonyi szappankészítés a legideálisabb szerintem háziszappanok hyártására. Van egy különleges hangulata, ráadásul szuper ajándékok is lesznek belőlük!

Ez az egyik kedvenc illatú karácsonyi szappanom. Nagyon finom sütire emlékeztető, ünnepi hangulatot idéz fel bennem. A színvilága is a barnacukrot és a fügét képviseli.

A mintája szerintem nagyon szép és különleges lett, ez a kedvenc szappanmintázási tecnikám. Ennél a technikánál nagyon fontos, hogy folyékony masszával tudunk csak szépen mintázni, ezért a receptben magas a folyékony olajok és a folyadék aránya,valamint alacsony hőmérsékleten kell összeönteni a lúgot és az olajokat. Így késleltetni tudjuk a pudingosodás folyamatát.

Lássuk is a receptet és a videót:

Recept:

  • 300 g mogyoróolaj (26%)
  • 300 g repceolaj (26%)
  • 100 g ricinusolaj (8%)
  • 300 g kókuszolaj (26%)
  • 150 g sheavaj (13%)
  • 25-30 ml barna cukros füge illatolaj
  • barna és lila mica por
  • 156 g NaOh (sf 7%)
  • 437 g desztillált víz (38%)

Elkészítés:

Előkészítés:
Old fel két evőkanálnyi olajba a tetszőleges mennyiségű barna és lilca mica por, majd keverd el jól.

Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/

1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged és hosszúujjú felsőd!

2.Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 156 gramm lúgot és a 437 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást! 
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant. (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).

3. Ezután mérd ki a szükséges olajok és vajak mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.

4. Mérd meg egy infrahőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 30° körül vannak, akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.

Tipp: Annak érdekében, hogy ne kerüljenek buborékok a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.

5. Keverd light trace állapotúra a szappanmasszát (folyékony massza kell nekünk, nem szabad pudingos állagúra keverni!). Ezután önts a masszából egy keveset a barna és a lila színhez. Tedd bele a 30 ml barna cukros füge illatolajat, majd keverd össze jól.

6. Jöhet a mintázás! Ahogy a videóban is látszik, először beleöntjük a formába az összes fehér masszát, majd a 2 színt felváltva hozzá öntögetjük.

7. Ha ez megvan, mintázd a tetejét.

24-48 órán át hagyd a formába, majd szeleteld fel. Az első pár órában érdemes meleg helyen tartani, hogy ne fázzon meg.

Tipp: Fújd le a szappan tetejét alkohollal, így elkerülheted, hogy szappanporos legyen. 

9. 4-6 hét érési idő után használhatod is, vagy ajándékozz meg vele valakit! 🙂

Karácsonyi szappankészítés

Remélem tetszett a videó, ha igen, ne felejts el feliratkozni a csatornámra! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük