iskolakezdés hulladékmentesen

Iskolakezdő egyszerű hulladékcsökkentési tippek

Augusztus vége van, ami azt jelenti, hogy lassan véget ér a nyár és nemsokára kezdődik az iskola. Nekem gyerekként ez egy viszonylag szomorkás időszak volt, emlékszem mennyire rossz kedvem volt minden iskolakezdésnél. Újra iskola padba ülni, figyelni az órákon, otthon házit írni, tanulni, felkészülni a dolgozatokra.

Ha felakartam dobni a kedvem akkor pedig a jó dolgokra gondoltam, hogy újra találkozok a barátaimmal, elmeséljük kivel mi történt a nyáron, hol nyaraltunk, milyen újdonságokat fedeztünk fel. A másik kedvencem a sulis időszakból azok persze az uzsiszünetek és az ebédidő volt. Alig vártam, hogy megegyem a reggelimet/uzsonnámat, amit anya vagy én pakoltam be kis alufóliába, vagy műnyazagcsiba. Az ebédszünetet is mindig tűkön ülve vártuk, nem csak azért mert legtöbbször szerettük a menzás kaját, hanem azért is, hogy együtt ebédeljünk a csajokkal.

Amikor még iskolába jártam, nem voltam környezettudatos. Alufóliába, műanyagzacsiba csomagoltam a reggelire/uzsonnára való szendvicsemet, ha nem szendvicset vittem akkor pedig iskolába menet vettem pár péksütit a közeli pékségből, amit ugyancsak műanyagzacsiba kaptam meg. Igaz, hogy mi mindig gyűjtöttük a műanyagzacsikat ” majd valamire még jó lesz” alapon, sosem dobtuk ki 10 perc után a kukába. Például fürdőszobai kis kukába sosem vásároltunk kis kukászsákokat, hanem a használt műanyagzacsival béleltük ki.

Akkoriban még kulacsom sem volt, hanem hetente vettem egy 1 literes palackos vizet, és azt töltöttem újra mindennap. Ez egyébként hosszútávon nem ajánlott, sajnos csak egyszer használatosnak találták ki ezeket a palackokat… :/ Ez persze nem rosszabb, mint naponta venni 1-2 palackos italt, de ez sem a legjobb megoldás, hiszen a műanyag hulladék legnagyobb részét a pet palackok teszik ki.

Azóta hálisten sokat fejlődtem a környezettudatosság terén, és az biztos, hogy az én gyerekeim nem alufóliába csomagolt uzsival és pet palackos vízzel indulnak majd suliba, hanem csinos újraszalvétával és fémkulaccsal. 🙂

Ezzel pedig el is árultam az első 2 tippem, hogyan csökkenthetnék a hulladékot ha már iskolába járásról van szó.

Uzsonnacsomagoláshoz alufólia helyett: élelmiszerbiztos újraszalvéta

Az újraszalvétákról már sokat meséltem korábbi posztokban is, hogy mennyire királyak. Élelmiszerbiztos belsejük van, ami frissentartja az uzsonnát, ráadásul könnyen letörölhető egy vizes kendővel ha maszatos lenne. Sokkal stílusosabb mint egy műanyag csomagolás, a gyerekek pedig tuti imádni fogják! 🙂

Szendvics csomagoláshoz nem csak az újraszalvéta, de a méhviaszos kendő is nagyszerű! A méhviasznak köszönhetően ugyancsak frissentart, ráadásul kis helyen is elfér. 🙂 Melegebb időbe azonban mellőzzük, ugyanis a méhviasz ragadóssá válhat.

2. Zöldség, gyümölcs, magvak csomagoláshoz: cipzáros vízhatlan tasak

Mibe vigye a gyerek a különböző kis olajos magvakat, datolyát, narancs vagy alma darabkákat, esetleg a sós ropit? Hát műanyagzacsiba! – Gondolják és tesznek így sokan. Azonban nekem van egy sokkal jobb tippem! 😉 Ez pedig a vízhatlan, élelmiszerbiztos belsővel rendelkező cipzáros tasak! Mivel vízhatlan a belseje, nyugodtan tehetünk bele ragacsosabb gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat, vagy bármilyen egyéb nasit. Ha maszatos lesz a belseje, egyszerűen letörölhetjük egy nedves kendővel. Az újraszalvétához és a méhviaszos kendőhöz hasonlóan a cipzáros tasakok is frissentartják az élelmiszert, és ők is sokkal stílusosabbak egy alufóliánál vagy műanyagzacsinál! 🙂 A környezettudatos gyerekeknél pedig nincs is menőbb a suliba!

3. Pet palackok helyett: saját üvegkulacs/fém termosz

Ahogy fentebb is írtam már, a műanyag hulladék jelentős részét a pet palackok teszik ki, naponta venni 1-1 palackot súlyos környezetterhelés, többször használni ugyanazt a palackot hosszútávon pedig nem ajánlott, mivel ezeket egyszeri használatra találták ki. Minél viseltesebb a palack, annál valószínűbb hogy oldódnak ki belőle mérgező anyagok, mikroműanyagok, amelyeket könnyedén lenyelhetjük. Érdemes beszerezni a gyerkőcöknek (és magunknak is) egy többször használatos, évekig tartó üvegkulacsot, vagy pedig fém kulacsot. A gyerekeknek én inkább a fém/acél kulacsokat ajánlom, könnyebb is mint az üveg, és eltörni sem tudják, így pedig nem sérülnek meg. Néha nem árt alaposan megmosni a kupaknál lévő részt, ezen kívül nem sok dolgunk van vele, csak megtölteni vízzel és minden finomsággal amivel szeretnénk, majd évekig használni. 🙂

4. Környezetbarát írószerek és füzetek használata

Iskolakezdéshez szükség van pár új füzetre is, ha a régiek már beteltek. Válasszuk az újrahasznosított papírból készült, spirál nélküli füzeteket. Műanyag hegyező, toll helyett válasszunk fából készültet. A webshopban kapható bambusz toll, grafit ceruzák, fa hegyező és újranotesz is!

újrapapír notesz
újrapapír notesz

Remélem tetszett ez a pár hulladékcsökkentési tipp! 🙂

Ti hogyan készültök az iskolakezdéshez?

Puszi,
Andi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük