hulladékmentes konyha

Hulladékcsökkentés a konyhában – zero waste tippek kezdőknek

Hulladékcsökkentés a konyhában? Igen, megoldható! Ebben a cikkben mutatok pár nagyon egyszerű zero waste tippet, amit akár kezdők is könnyen tudnak alkalmazni a konyhában! 🙂

1.Szintetikus mosogatószivacs helyett: természetes luffa szivacs

A luffa szivacsról már többször is áradoztam, hogy milyen egy király dolog. A luffa szivacs nem más, mint a luffa töknek a kiszárított belseje. Szárazon kemény, azonban ha bevizezed egyből megpuhul és megdagad, ezért kiválóan alkalmas mosogatáshoz. Az elején meg kell szokni, hogy nem olyan mint a többi mosogató szivacs, kicsit keményebb, viszont minél többet használod, annál puhább és használhatóbb lesz! 🙂 Kitartónak kell lenni, pár alkalom után egyből meglehet szeretni. Ami a legjobb pedig, hogy elhasználódása után (ami akár 3-4 hónap is lehet) komposztálható, hiszen egy az egyben letud bomlani. A webshopban kapható mosogatáshoz való szivacs, ami méretéből adódóan ketté vágható, így könnyebben kézreáll és egyből rögtön 2 luffa szivacsot kapunk. 🙂 Takarító és magyar termesztésű luffát is találsz a webshopban!

Szintetikus mosogatószivacsok helyett válasszunk természetes luffa szivacsot!
Szintetikus mosogatószivacsok helyett válasszunk természetes luffa szivacsot!

2. Műanyag kefék és dörzsicuccok helyett: fából készült mosogatókefe

Ha a webshopban kapható mosogatókefét választod, akkor csak a fejet kell időnként cserélni, és még az is komposztálható. A nyelet nem fogod egyhamar eldobni, de ha egyszer elhasználódna, akkor szelektálhatod a benne lévő fémet, és komposztálhatod a fát. Így aztán minden bennemarad a körforgásban! Ez is egy nagyon könnyen lecserélhető dolog, persze mint minden tárgy esetében, itt is fontos, hogy ne dobjuk el a műanyag keféket, azért, hogy lecseréljük fára. Használjuk ameddig csak lehet a régebbi, műanyag eszközöket is.

Műanyag kefék helyett válasszunk fából készült kefét!

3. Műanyag üvegmosó helyett: fibrisz üvegmosó kefe

Én nagyon szeretem ezt a kefét, kiválóan megállja a helyét üvegmosás terén és nagyon praktikus is. Természetes növényi rostból készült, ezért elhasználódása után komposztálható, a fém részt pedig gyűjthetjük szelektíven.

Használjunk természetes anyagból készült üvegmosó kefét!

4. Mikroszálas mosogatókendők helyett: 100% pamutból készült törlőkendők

A mikroszálak a mikroműanyagok egy kisebb csoportja, amik kifejezetten a mikroszálas textilekből szakadnak le mosás során, átjutnak a szűrőrendszereken, így pedig belekerülnek a természetes vízekbe, ezzel is fokozva a tengerek szennyezettségét. Akár a halak gyomrában is kiköthetnek, végezetül pedig mi tányérainkon. A mikroszálak sajnos évszázadok alatt sem bomlanak le, ezért mindenképpen kerülnünk kell az ilyen anyagot tartalmazó törlőkendőket, mosogatókendőket! Válasszuk helyettük a 100% pamutból készült törlőkendőket, amelyek élettartamuk után komposztálhatóak! A webshopban többféle minta közül választhatsz!

Mikroszálas törlőkendők helyett használjunk 100% pamutból készültet!

5. Vegyszeres mosogatószer helyett: mosogassunk környezetbarát tisztítószerekkel

Ez már egy kicsit talán haladóbb lépés, viszont nélkülözhetetlen egy hulladékmentes és környezetbarát konyhához! A vegyszeres mosogatószerek nem csak a kezednek nem tesznek jót, hanem a természetes vízeknek sem, amibe belekerülnek. Válassz helyettük környezetbarát összetevőket tartalmazó mosogatószereket, amiket több bioboltban illetve csomagolásmentes boltban is van lehetőséged beszerezni. De akár elkészítheted saját magad is, ugyanis nagyon egyszerű és csak pár hozzávaló kell! 🙂 Én Tóth Andi – Háztartásom hulladék nélkül receptjét használom, ami nagyon bevált! Ugyanúgy habzik és tisztít, mint a bolti verzió!

Házi környezetbarát mosogatószer fillérekből

6. Komposztáljunk!

Nem mehetünk el szó nélkül a komposztálás mellett, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetjük a konyhai hulladékot.

Na de mi az a komposztálás és miért kellene neked is komposztálni?

A komposztálódás egy olyan biológiai folyamat, amely a szerveshulladékok, melléktermékek anyagait jelentős részben humusszerű anyaggá alakítja át. A komposztálással szén-dioxid és ásványi sók keletkeznek, amelyek trágyaként hasznosíthatók. Komposztnak nevezzük a  komposztálásból származó, szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett. 

Komposztálással csökkenthető a kommunális szemét tartalma, ráadásul még tápanyagdús földet is kapunk, amelyet használhatunk a növényeink alá trágyaként.

Mit lehet a komposztálóba tenni?

  • kerti hulladékok (gallyak, falevelek, fű)
  • gyümölcs és zöldség héj
  • kávézacc, teafű
  • tojáshéj
  • növényevő kisállatok forgácsa
  • kezeletlen papír
  • fahamu
  • elhervadt virágok

Lényegében minden olyan természetes anyag mehet a komposztba, amely lebomló, például a luffa szivacs, vagy 100% pamut textilek is, mint például az arctisztító korongunk, vagy a bevásárló zsákjaink. Ne tegyünk viszont a komposztálóba csontot, ételmaradékot, húsevő állatok ürülékét, zsíros papírt!

Komposztálással jelentősen csökkenthetjük a konyhai hulladékot!
Komposztálással jelentősen csökkenthetjük a konyhai hulladékot!

Látod, annyira nem is nehéz a hulladékcsökkentés a konyhában! Remélem tetszett ez a néhány tipp és minél többen kipróbáljátok! 🙂

Puszi,
Andi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük