hulladékmentes nyaralás

Hogyan nyaraljunk hulladékmentesen?

Hulladékmentes nyaralás? Megoldható-e egyáltalán?

Itt a nyár, mostmár végre az időn is látszik. Melegszik a Balcsi, a tengerek, már csobbanhatunk is bennük. Ez lesz az első hulladékmentes nyaralásunk, én tenger párti vagyok, imádok sziklákról ugrálni a vízbe, búvárkodni, napozni, strandkaját enni.

Ebből kifolyólag eszembe jutott, hogy mennyi szemetet is tudunk termelni egy-egy kiruccanás során. Az útra való ételcsomagolással járó műanyagzacskók, alufóliák, egyszer használatos műanyag evőeszközök, amiket a strandkaják elfogyasztásához kapunk, műanyag poharak, amiben például kávét, limonádét, koktélt veszünk, és persze hozzájuk tartozó műanyag szívószál.

A boltokban kapható még direkt kis utazós pakk is kozmetikumokból, tusfürdőkből, samponokból. Azok a tipikus nagyon kicsi (és drága) kiszerelésű termékek. Igazából sosem értettem azoknak az értelmét, gondolom azért veszik az emberek mert kis helyet foglalnak (?). Azért sem értettem, mert egy darab szappan a család összes tagjának elegendő lehet 1-2 hétig is, és az sem foglal különösebben sok helyet. De persze nem mindenki szappan párti.

Tavaly mi vonattal indultunk útnak Horvátországba, ami nagyon zero waste volt, de azt hiszem elég is volt. Leginkább autóval szeretek utazni, a repülőtől sajnos még tartok egy kicsit (pedig Görögország már rajta van a bakancslistán! :D) Az idei nyaralás még kérdéses, hogy hol is lesz pontosan (nem, nem sietjük el a szállásfoglalást :D) de az tuti, hogy autóval megyünk.

Na de milyen tippeket érdemes megfogadni annak érdekében, hogy minél kevesebb szeméttel járó nyaralást tudjunk magunk mögött?

Íme néhány tipp, hogy hogyan lehet hulladékmentesen (vagy legalábbis minél kevesebb hulladék termeléssel) nyaralni:

  • A hulladékmentes nyaralás alappillére mindenképpen a saját kulacs! Vigyél magaddal saját kulacsot, a palackos italok vásárlásának kiváltásaképp!
    Amit akár saját készítésű limonádéval is megtölthetsz, így biztosan nem fog kísérteni a műanyag pohárba kapható drága tengerparti változat. A hőségbe ráadásul sok folyadékra van szükségünk, tehát egy saját kulacs napi több pet palacktól is megmenthet! Ha mindenképpen szeretnétek venni valamilyen palackos italt, érdemes többször megtölteni, és használni a nyaralás alatt!
  • Az útravaló csomagolásához válassz frissentartó újraszalvétát a műanyagzacsi, alufólia helyett! A méhviaszos kendő is alkalmas lenne szendvics, étel csomagolásra, viszont nyáron, a hőségbe könnyen megolvadhat a méhviasz, ezért inkább tartsuk otthon őket hűvös helyen, nyaralni pedig vigyünk inkább szalvétát! 🙂
  • A nasit is inkább tedd cipzáros tasakba, mint műanyag csomagolószerbe! A cipzáros tasiba egyébként kozmetikumokat is pakolhatsz, tökéletesen funkcionál neszeszerként is! 🙂
  • Legyen nálad hordozható evőeszköz készlet, amit fel tudsz használni a különféle strandkajához, így nem kell az egyszer használatos műanyag felé nyúlnod.
  • Mini kozmetikum pakk helyett vidd magaddal azokat, amiket már használsz és megvannak, felesleges új, kis kiszerelésű termékeket vásárolni azért az 1-2 hétért! (kis fogkrém, kis dezodor, kis testápoló stb.)
  • Vigyél magaddal több bevásárlózsákot is, hogy ne kelljen letépkedni az üzletbe a nejlonzacsit minden vásárlás alkalmával!
  • Nem árt, ha van nálad egy frissentartó kenyeres zsák, ebbe tárolhatsz bármiféle pékárut, akár reggelinek valót, de akár magaddal is viheted a tengertpartra, remek uzsitároló! Ráadásul így elkerülheted a műanyagzacskó használatát!
  • Ne felejtsd otthon a borotvádat sem, így nem kényszerülsz arra,hogy vegyél egy olcsó eldobhatóst a közeli kisboltban! A legjobb választás a fém biztonsági borotva.

Visszatérve arra, hogy megoldható-e a nyaralás zero hulladékkal, valószínűleg azt kell, hogy mondjam, nem, nem valószínű. A nyaralás arról is szól, hogy kicsit elkényelmesedünk, ellustulunk, hiszen pihenni szeretnénk. Ha megkívánunk valamit, legyen az egy üditő, édesség, jégkrém, vagy bármi, akkor valószínűleg gondolkodás nélkül megvesszük, hiszen nyaralunk. Nem valószínű, hogy van a közelünkben csomagolásmentes bolt, ahonnan beszerezhetnénk ezt-azt a saját kis tárolónkba.

De! Ezzel nincs is semmi probléma. Nem lehet zero hulladékot termelni, pláne akkor ha másik városban, országban tartózkodunk és alkalmazkodnunk kell azokhoz a lehetőségekhez, amelyek adottak.

Addig kell törekedni a hulladékcsökkentésre, ameddig nem okoz fejtörést, kellemetlenséget és bosszúságot, hogy most ezt vagy azt hogyan is oldjuk meg. Ezeket a tippeket betartva viszont, tuti, hogy jelentősen csökkenthető a szeméttermelés nyaraláskor! 😉

Te melyiket fogod megfogadni a hulladékmentes nyaralás érdekében? Merre mentek idén nyaralni? Írd meg kommentben!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük