Barion Pixel
csokis szappan

Hanger swirl szappanmintázási technika – videó

Ebben a posztban egy nagyon egyszerű, de annál különlegesebb szappanmintázási technikát mutatok be, amivel szép, egyedi szappanokat készíthetünk. Ez a technika sűrű, pudingos szappanmasszát igényel, (mint például EZ is) ezért kezdők is könnyedén elsajátíthatják. Én elméletileg chopstick swirl mintásra akartam ezt a csoki illatú szappant, de az illatolaj közbe avatkozott…:D Elég gyorsan besűrűsödött a masszám, szóval egy gyors elképzelés módosítás után megszületett az ötlet: hanger swirl technika!

Milyen is az a hanger swirl szappanmintázási technika?

Ahogy már említettem, ez a szappanmintázási technika sűrű masszát igényel, ugyanis egy saválló eszköz segítségével fogjuk a különböző színű szappanmasszákat mintázni. Azonban ha híg a masszánk, a színek összekeverednek és egymásba olvadnak, így a végeredmény egy semmilyen színű szappan lesz. 🙁 Ez a technika akkor nagyszerű, ha valamilyen okból kifolyólag (pl. gyorsító illatolaj/illóolaj) nem jött össze a híg szappanmassza, amit a technika (pl. chopstick swirl, in the spot swirl) megkövetelne. A technika egyszerű, amit videón szemléltetek, hiszen úgy egyszerűbb, mint elmagyarázni. 🙂

Szappanrecept

 • 290 g kókuszolaj (25%)
 • 110 g sheavaj (10%)
 • 80 g ricinusolaj (7%)
 • 270 g repceolaj (23%)
 • 230 g rizskorpaolaj (20%)
 • 170 g szőlőmagolaj (15%)
 • 153 g NaOh (sf 8%)
 • 414 g desztillált víz (36%)
 • 20 ml csoki illatolaj
 • bronz mica
 • barna mica

Elkészítés

Előkészítés:
Old fel egy evőkanálnyi olajba a barna mica port és keverd el jól. Egy másik edénybe old fel a bronz mica port ugyancsak egy evőkanálnyi olajba.
Az illatolajat mérd ki egy üvegbe/pohárba, hogy ha majd szükségünk lesz rá kéznél legyen.

Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/

1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged, védőmaszkod és hosszúujjú felsőd!

2.Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 153 gramm lúgot és a 414 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást! 
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant. (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).

3. Ezután mérd ki a szükséges olajok mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.

4. Mérd meg digitális hőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 35-40° körül vannak, akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.

Tipp: Annak érdekében, hogy ne kerüljenek buborékok a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.

5. A következő lépéseket pedig videón szemléltetem, úgy érthetőbb. 🙂

Csokis hanger swirl mintás szappankészítés

6. Formába öntést követően 24-48 óra kell ahhoz, hogy végbe menjen az elszappanosodás folyamata, utána szeleteld fel, majd 4-6 hét érési idő után használhatod is! 🙂

csokis szappan
csokis szappan

Írd meg kommentben hogy tetszett ez a szappanmintázási technika, ha pedig tetszett a videó, akkor iratkozz fel a Youtube csatornámra, hogy ne maradj le az újdonságokról! 
https://www.youtube.com/channel/UC3DjcZ46c2l25Lv6smfpLvg?view_as=subscriber

Jó szappanozást! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük