fahéjas gyömbéres szappan

Fahéjas-gyömbéres keksz illatú szappan recepttel

Ismerős az érzés, amikor nem úgy sikerült a megálmodott szappanod, ahogy eltervezted? Kicsit csúnya lett, esetleg kifelejtetted belőle az illatot? Van egy jó felhasználási módja ezeknek a szappanoknak! Méghozzá az, ha feldarabolod őket, és felhasználod egy új szappan elkészítéséhez.
Én egy régebbi, egyszerű barna, fahéj illatú szappant daraboltam fel. Az ötlet a gyömbéres keksz illattól jött, egyből egy csokidarabos süti jutott eszembe. 😛 Ezért az alapmassza fehér maradt, mint a vajas keksz, a szappandarabkák pedig a „csokidarabok” 😀 Igaz, hogy az alapmassza fehérségére titán-dioxiddal rákellett segítenem, mert az illatolaj kicsit bebarnította. Mellesleg jó kis karácsonyi ajándék lett. 😉

Recept

olajok mennyisége: 1150 gramm, a massza össztömege: 1685 gramm

 • 300 gramm kókuszolaj (26%)
 • 150 gramm sheavaj (13%)
 • 80 gramm kakaóvaj (7%)
 • 80 gramm ricinusolaj (7%)
 • 180 gramm szőlőmagolaj (16%)
 • 210 gramm repceolaj (18%)
 • 150 gramm földimogyoróolaj (13%)
 • 156 gramm lúg (sf 7%)
 • 380 gramm desztillált víz (33%)
 • 20 ml gyömbéres keksz illatolaj
 • 5 ml fahéj illóolaj

Előkészület:

 • Egy kés segítségével vágd fel darabokra a kiszemelt régebbi szappanod.
 • Oldj fel 1 evőkanál olajba 1 evőkanálnyi titán-dioxidot.

Elkészítés:

Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/

1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged, védőmaszkod és hosszúujjú felsőd!

2. Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 156 gramm lúgot és a 380 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást! 
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant.  (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).

3. Mérd ki a szükséges olajok mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.

olvaszd meg a szilárd vajakat
olvaszd meg a vajakat

4. Mérd meg digitális hőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 35-50° között vannak, és közel egy hőfokon vannak (ideális esetben kevesebb mint 10° a különbség köztük) akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.

Tipp: Annak érdekében, hogy nemkívánatos buborékok kerüljenek a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.

Így elkerülheted, hogy buborékok kerüljenek a szappanmasszába

5. Ezután kezd el botmixerrel kevergetni a masszát. Ha elérted a „light trace” állapotot, tedd bele a titán-dioxidot, valamint a 20 ml gyömbéres keksz illaolajat és az 5 ml fahéj illóolajat is. Majd ha már „pudingállagú” a szappanmasszád, keverd bele a feldarabolt szappandarabkákat is.

Majd ha már „pudingállagú” a szappanmasszád, keverd bele a feldarabolt szappandarabkákat is.
Ez az a bizonyos puding állapot 🙂
Keverd el a feldarabolt szappandarabokat a szappanmasszába.
Mehetnek a pudingba a csokidarabok 😛
Nyami. Keverd el jól.
Yummmy

6. Legvégül pedig öntsd ki a szappanformába. Takard le a tetejét és hagyd 24-48 órát a formába. 4-6 hét érési idő után használhatod is. 🙂

Tipp: Spricceld le alkohollal a szappan tetejét, így elkerülheted, hogy szappanporos legyen.

Formázd a tetejét kedvedre.
Hát igen, a teteje nem lett a legszebb 😀

Hogyan néz ki a te újragondolt szappanod? Mutasd meg kommentben, kíváncsi vagyok! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük