fahéjas cappuccinos szappan

Fahéjas Cappuccino illatú szappankészítés recepttel

Nincs is jobb egy reggeli kávénál… de a fahéjas Cappuccino illatú szappan már közelít! 😛 Dobd fel a reggeli zuhanyzást ezzel a Cappuccino illatú szappannal, ami nem mellesleg krémesen habzik, a fahéj illóolajnak köszönhetően pedig fokozza a vérkeringést! Garantáltan felfrissít!
Ebben a posztban bemutatom a szappankészítés lépéseit. Készítsd el te is! 🙂

Mire kell odafigyelni a szappankészítés során?

Ez a minta chopstick swirl-lel készül és ahhoz, hogy ezt a technikát szépen megtudjuk csinálni, késleltetnünk kell a pudingosodást. Ebben segít nekünk a 38%-os folyadékarány, valamint a sok folyékony olaj a receptben. A repceolaj kifejezetten jó erre a célra.
 (Ebben a posztban olvashatsz a különböző olajok, vajak tulajdonságairól, valamint arról, hogy mennyit érdemes használni belőlük szappankészítéshez: https://soapbox.hu/milyen-tulajdonsagokkal-rendelkeznek-az-olajok-es-mekkora-aranyban-erdemes-hasznalni-oket-szappanba/

Szintén fontos, hogy a lúgoldat, valamint az olajok hőmérséklete 35° körüli legyen amikor összeöntjük, mert ha túl meleg, szintén gyorsabban fog pudingosodni a szappanunk.
(Ezek a szappanok pedig ugyancsak chopstick swirl technikával készültek: https://soapbox.hu/mangovajas-szappanrecept/
https://soapbox.hu/indiai-lotusz-illatu-szappankeszites-hazilag/

Én titán-dioxiddal fehérítettem ki a masszát, ezért vannak benne apró fehér pöttyök, valószínűleg nem sikerült teljesen feloldani az olajban. 🙁 Később viszont rájöttem, hogy teljesen felesleges a használata, mivel világos olajokat használtam, így a masszánk is világos lesz. Ha szeretnél használni titán-dioxidot akkor 2 evőkanál olajba oldj fel 2 teáskanálnyi titán-dioxidot. Botmixerrel érdemes átdolgozni, hogy ne maradjanak benne csomók.

Szappanrecept

olajok mennyisége: 1150 gramm; a massza össztömege: 1684 gramm

  • 300 gramm kókuszolaj (26%)
  • 150 gramm sheavaj (13%)
  • 150 gramm földimogyoróolaj (13%)
  • 100 gramm ricinusolaj (9%)
  • 450 gramm repceolaj (39%)
  • 155 gramm NaOh (sf 8%)
  • 437 gramm desztillált víz (38%)
  • 20 ml Cappuccino illatolaj
  • 5 ml fahéj illóolaj
  • kávébarna mica
  • aranyszínű mica

Elkészítés

Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/

1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged, védőmaszkod és hosszúujjú felsőd!

2. Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 155 gramm lúgot és a 437 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást! 
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant.  (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).

3. Mérd ki a szükséges olajok mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.

4. Digitális hőmérővel mérd meg a lúgoldat, valamint az olajok hőfokát. Ha 35° körül vannak, öntsd a lúgot az olajokhoz.

Tipp: Annak érdekében, hogy nemkívánatos buborékok kerüljenek a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.

Így elkerülheted a buborékokat.

5. Ezután kezd el botmixerrel kevergetni a masszát. Ne használd sokáig a botmixert, ugyanis a célunk az, hogy minél “hígabb” legyen a masszánk, hogy szépen tudjunk formázni. Pár perc botmixerezés után kavargasd kanállal.

6. Miután elérted a „light trace” állapotot, öntsd bele a 20 ml Cappuccino illatolajat valamint az 5 ml fahéj illót. Ezután a masszát válaszd háromfelé: a massza legnagyobbik része legyen fehér, ebbe fogjuk beleönteni a kávébarna és aranyszínű maradék masszát. Keverd el az
aranyszínű és a bronz micát egy evőkanálnyi olajba, és abba öntsd bele a szappanmasszát.

Önts ki 2 kisebb adagot 1-1 műanyag tálkába, majd keverd el benne a kávébarna és aranyszínű micaport. A masszát válaszd háromfelé: a massza legnagyobbik része legyen fehér, ebbe fogjuk beleönteni a kávébarna és aranyszínű maradék masszát.

Íme a 3 színünk.

7. Most következik a szappankészítés legjobb része: a mintázás! Vedd elő a formád és öntsd bele először az alapmasszát, majd pedig felváltva a kávébarnát és aranyszínűt. Ezután vegyél elő egy pálcikát és körkörös mozdulatokkal kavarj rajta egyet.

Egy üvegpálca segítségével nagyszerűen lehet mintázni a szappant, csak kavarj bele a masszába körkörös mozdulatokkal!

8. A legvégén spricceld le alkohollal a szappanmassza tetejét, így elkerülheted, hogy szappanporos legyen. A szappankészítés legnehezebb része: takard le a szappant és hagyd 24-48 órát a formába, utána szedd ki és vágd fel. 4-6 hét érési idő után használhatod is! 🙂 Érdemes sötét, jól szellőző helyre tárolni.

Az elkészült fahéjas cappuccinos szappan. Mennyei illatfelhő! 🙂

Ugye nem is olyan bonyolult a szappankészítés? Ha tetszett ez a fahéjas, cappuccino illatú szappanrecept készítsd el te is és mutasd meg kommentben milyen lett! 🙂

Ne felejts el bekövetni az Instagramon: https://www.instagram.com/soapbox_hu/

Iratkozz fel a Youtube csatornámra, hogy ne maradj le semmiről! https://www.youtube.com/channel/UC3DjcZ46c2l25Lv6smfpLvg

Jó szappanozást! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.