Ez volt az első szappanrecept, amit készítettem és ez lett az egyik kedvencem is. Nagyon egyszerű, mégis nagyszerű, natúr szappan lett. 🙂 Az avokádóolaj selymesen habzik, hidratálja és ápolja a bőrt. (Ebben a posztban olvashatsz még a különböző olajok és vajak tulajdonságairól: https://soapbox.hu/milyen-tulajdonsagokkal-rendelkeznek-az-olajok-es-mekkora-aranyban-erdemes-hasznalni-oket-szappanba/)
A csalánpor megszabadít az elhalt hámsejtektől, amellett hogy ad egy kis dizájnt a szappannak. A zöld agyag vegyes vagy zsíros bőrre kiváló, felszívja a felesleges faggyút és szennyeződéseket. A citromfű illóolaj pedig élénkít a friss, citrusos illatával.
Szappanrecept
olajok mennyisége: 1050 gramm, összmennyiség: 1536 gramm
- 280 gramm kókuszolaj (27%)
- 120 gramm sheavaj (11%)
- 100 gramm avokádóolaj (10%)
- 350 gramm olívaolaj (33%)
- 200 gramm repceolaj (19%)
- 139 gramm NaOh (10% sf)
- 346 gramm desztillált víz (33%)
- 1 evőkanál zöld agyag
- 2 evőkanál csalánpor
- 20 ml citromfű illóolaj
Elkészítés
Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/
1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged, védőmaszkod és hosszúujjú felsőd!
2.Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 139 gramm lúgot és a 346 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást!
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.
Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant. (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).
3. Ezután mérd ki a szükséges olajok mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.
4. Mérd meg digitális hőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 35-50° között vannak, és közel egy hőfokon vannak (ideális esetben kevesebb mint 10° különbség) akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.
Tipp: Annak érdekében, hogy nemkívánatos buborékok kerüljenek a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.
5. Ezután kezd el botmixerrel kevergetni a masszát. Pár perc alatt elkezdenek emulgeálni. Ha már „pudingállagú” a szappanmasszád, tedd bele az 1 evőkanál zöld agyagot, 2 evőkanál csalánport és a 20 ml citromfű illóolajat. Keverd jól össze és öntsd ki a formádba.
Tipp: Keverd el egy evőkanálnyi olajba a zöld agyagot, hogy feloldódjon és azután öntsd a szappanmasszába.
6. A tetejére szórj mákot díszítésnek, utána spricceld le alkohollal a szappan tetejét, így elkerülheted, hogy szappanporos legyen. 4-6 hét érési idő után használhatod is! 🙂 Érdemes sötét, jól szellőző helyen tárolni.
Készítsd el te is ezt az egyszerű szappanreceptet és írd meg kommentben, hogy tetszett! 🙂
Ne felejts el bekövetni Instagramon: https://www.instagram.com/soapbox_hu/
valamint feliratkozni a Youtube csatornámra, hogy ne maradj le semmiről: https://www.youtube.com/channel/UC3DjcZ46c2l25Lv6smfpLvg