ceruzavonalas szappankészítési technika

Ceruzavonalas szappankészítési technika

Már megint túl pudingosra keverted a szappanmasszád és nem tudtad megvalósítani azt a dizájnt, amit elterveztél? Hát akkor próbáld ki ezt! Ennél ugyanis kifejezetten sűrű állagra van szükség. Ja, és a kanalad se felejtsd el elő venni!

Ebben a posztban bemutatom lépésről lépésre a ceruzavonalas szappankészítési technikát, valamint azt is elárulom, mire kell odafigyelned az elkészítés közben. Ráadásul egy receptet is adok mellé! 😉

Milyen is az a ceruzavonalas szappankészítési technika?

Ennél a technikánál a „ceruzavonal” vékony, aktív szénpor réteget takar, ami szépen megtisztítja a bőrt a kosztól és olajtól, ráadásul egyedi, rusztikus kinézetet is ad a szappanunknak. Ennek a technikának a lényege az, hogy a sűrű puding állagú szappanmasszát bele kell „kanalazni” a formába, hogy a kis szénporos „ceruzavonalak” megálljanak a rétegek között.

Akár kezdők is simán elsajátíthatják ezt a szappankészítési módszert mivel pudingosra keverni a masszát egyszerűbb, mint a light trace elérése, ami a legtöbb dizájnhoz szükséges. 🙂 (Kezdőknek ajánlom még ezt az elkészítési technikát is: https://soapbox.hu/egyszeru-szappan-mintazasi-technika-kezdoknek-videoval/, amit Youtube-on is megnézhetsz: https://www.youtube.com/watch?v=EstWpvhWOtk)

A geránium illóolajnak mindenképpen rózsaszín szappant képzeltem el, de ha már illóolaj, akkor legyen természetes. Innen jött az ötlet, hogy rózsaszín agyaggal színezzem. Ez sajnos nem hozta az elképzelt rózsaszínes árnyalatot, így egy kis micával rásegítettem. A tetejére került egy kis rózsaszirom is, ugyanis engem leginkább a rózsa illatára emlékeztet a geránium, vagyis másnéven rózsamuskátli illóolaj. (Talán nem véletlenül? :D)

Mire figyelj oda?

Ehhez a szappanhoz sűrű, puding állagú masszára lesz szükség, hogy „kanalazni” lehessen. Ebben segít a kakaóvaj és a sheavaj a receptben, ezek a vajak ugyanis meggyorsítják a pudingosodás folyamatát és a szappant is keményítik. (Ebben a posztban olvashatsz a különböző olajok és vajak tulajdonságairól: https://soapbox.hu/milyen-tulajdonsagokkal-rendelkeznek-az-olajok-es-mekkora-aranyban-erdemes-hasznalni-oket-szappanba/)

Az aktív szénport egy szűrő segítségével szórd majd a szappanmasszára, hogy vékony réteget képezzen. Ha túl vastag lesz a szénpor réteg, a szappanmassza nem fog „összetapadni”, és megeshet, hogy az elkészült szappan széttörik a ceruzavonal mentén. Ettől függetlenül persze semmi baja a szappannak, használható, csak kicsit kisebb. 😀

Fontos, hogy amikor ráöntöd a szappanmasszát a ceruzavonalra, lassan és finoma tedd, ne zuttyintsd rá, mert akkor lehet, hogy elmozdul a szénpor réteg és nem lesz szép. Helyezd a kanalad a ceruzavonal fölé, és arra kezd el önteni a szappanmasszát, majd oszlasd el szépen a formában. De akár azt is csinálhatod, hogy apránként kanalazod a ceruzavonalra a szappanmasszát.

A rózsaszín agyag sajnos nem eredményez rózsaszín szappant, inkább vörösest (mivel a rózsaszín agyag=fehér és vörös agyag összekeverve) ezért ha szeretnéd, rásegíthetsz egy kis rózsaszín micával, ami egy ásványi színezék. Mindenképpen keverd el 1-2 evőkanál olajba az agyagot és a mica port is, mielőtt a szappanmasszába öntöd, ugyanis így szépen ellehet keverni és nem fog „csomókba” állni.

Ha azt szeretnéd, hogy hullámos legyen a ceruzavonal, akkor formába öntést követően egy kanál segítségével formázd a masszát mielőtt rászórod az aktívszén port. Ha pedig egyenes ceruzavonalat szeretnél, simítsd el egy kanállal.

Recept

olajok mennyisége: 1150 gramm, massza össztömege:

 • 290 gramm kókuszolaj (25%)
 • 100 gramm sheavaj (9%)
 • 80 gramm kakaóvaj (7%)
 • 80 gramm ricinusolaj (7%)
 • 160 gramm mandulaolaj (14%)
 • 170 gramm rizskorpaolaj (15%)
 • 270 gramm repceolaj (23%)
 • 155 gramm NaOh (8%sf)
 • 402 gramm desztillált víz (35%)
 • 1 evőkanál rózsaszín agyag
 • rózsaszín mica por
 • 20 ml geránium illóolaj
 • aktív szénpor

Elkészítés

Csak akkor készítsd el a receptet, ha tisztában vagy a megfelelő lúgoldás lépéseivel, valamint a védőfelszerelés használatának fontosságával, amiről ebben a posztban olvashatsz: https://soapbox.hu/lugoldas-helyesen/

1.Az első lépés minden esetben a védőfelszerelés. Vedd fel a gumikesztyűd, védőszemüveged, védőmaszkod és hosszúujjú felsőd!

2.Ezután mérd ki konyhai mérlegen a 155 gramm lúgot és a 402 gramm desztillált vizet külön edénybe. Mindig nyitott ablaknál végezd a lúgoldást! 
Óvatosan kezd a lúgot a folyadékhoz apránként adagolni és közben folyamatosan kevergesd, hogy a lúg teljesen feloldódjon. Tedd félre hűlni.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy másnap könnyebben és szebben kijöjjön a formából a szappan, tegyél bele 2 teáskanál nátrium-laktátot, ez keményíti a szappant. (Ajánlott adagolás: 1 teáskanál/fél kiló az össz olajmennyiséghez viszonyítva).

3. Ezután mérd ki a szükséges olajok mennyiségét egy edénybe, és tedd a gáztűzhelyre, hogy a szilárd vajak megolvadjanak. Hagyd hűlni kicsit.

4. Egy evőkanálnyi olajba keverd el az 1 evőkanál rózsaszín agyagot és annyi rózsaszín micaport, amennyi szükséges a kívánt szín eléréséhez.

1 evőkanálnyi olajba old fel az 1 evőkanálnyi rózsaszín agyagot, és tetszőleges mennyiségű rózsaszín mica port.
1 evőkanálnyi olajba old fel az 1 evőkanálnyi rózsaszín agyagot, és tetszőleges mennyiségű rózsaszín mica port.

5.Mérd meg digitális hőmérővel a lúgoldatot, valamint az olajok hőfokát. Ha 38-45° körül vannak, akkor öntsd a lúgoldatot az olajokhoz.

Tipp: Annak érdekében, hogy ne kerüljenek buborékok a masszába, tedd a botmixered az edénybe, és utána öntsd a lúgot az olajokhoz.

6. Keverd addig a masszát a botmixereddel, amíg puding állagú lesz. Öntsd hozzá a 20 ml geránium illóolajat. Önts a masszából egy keveset a rózsaszín agyagos-mica poros olajhoz és keverd jól össze. Ezután keverd bele az alapmasszába.

Önts a masszából egy keveset a rózsaszín agyagos-mica poros olajhoz és keverd jól össze. Ezután öntsd bele az alapmasszába és keverd el jól.
Önts a masszából egy keveset a rózsaszín agyagos-mica poros olajhoz és keverd jól össze. Ezután öntsd bele az alapmasszába.
Keverd össze egy kanál segítségével.
Keverd össze egy kanál segítségével.

7. A masszának az egy harmadát kanalazd a formádba, majd jöhet a ceruzavonal: egy szűrő segítségével szórj aktívszén port a massza tetejére, vékony rétegbe. Ezt fogjuk ismételgetni, elég szemmértékre is beosztani a 3 réteghez való szappanmassza adagot.

Vigyázz! Ha túl sok szénport szórsz a tetejére, a 2 réteg massza nem biztos hogy „összeragad” és használat közben előfordulhat, hogy széttörik a ceruzavonal mentén a kész szappan.

Tipp: Fújhatsz alkoholt a ceruzavonalra, az segít abban, hogy a 2 réteg minél jobban egymáshoz tapadjon.

A massza 1/3-át kanazalad a formádba. Egy kanál segítségével formázni tudod, hogy hullámos legyen majd a ceruzavonal.
A massza 1/3-át kanazalad a formádba. Egy kanál segítségével formázni tudod, hogy hullámos legyen majd a ceruzavonal.
Ha megvan a 2. ceruzavonal, kanalazd rá a megmaradt szappanmassza felét.
Ezután pedig újabb szappanmassza következik, majd újabb ceruzavonal.

8. Ha megvan mind a 3 réteg szappanmassza, és 2 ceruzavonal, a tetejére már ne szórj aktívszén port, hanem formázd egy kanál segítségével és szórj rá rózsa szirmokat. Érdemes megrázogatni a formát, hogy mindenhova kerüljön szappan és ne legyen levegős.

Tipp: Fújd le alkohollal a szappanmassza tetejét, így elkerülheted, hogy szappanporos legyen.

Formázd a tetejét egy kanál segítségével.
Formázd a tetejét egy kanál segítségével.
Szórj a tetejére rózsaszirmokat és fújd le alkohollal.
Szórj a tetejére rózsaszirmokat és fújd le alkohollal.

9. 24-48 óra elteltével fel is szeletelheted. 4-6 hét érési idő után pedig használhatod is! 🙂

A ceruzavonalas szappankészítési technikát nemcsak aktívszén porral lehet megvalósítani, amit ez a külföldi blogposzt is bebizonyít: https://thenerdyfarmwife.com/pencil-lines-in-soap/ A szerző 12 természetes színezékkel kísérletezett, használt többet között kakaóport, kamilla virágport, indigó port, annatto port, kurkumát és csipkebogyó port is. Érdemes kísérletezni, jó buli! 🙂

Remélem tetszett ez a technika és Te is kipróbálod otthon! Írd meg kommentben a véleményed, kíváncsi vagyok! Jó szappanozást! 🙂

Imádom a tetejét is! :)
Imádom a tetejét is! 🙂

Ha tetszett ez a ceruzavonalas szappan, kövess be Instagramon, Facebookon hogy ne maradj le semmiről! Iratkozz fel a Youtube csatornánkra is! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük